Correcció de textos comercials, acadèmics i de ficció

No vendria el seu producte en un envàs de mala qualitat; què té a veure això amb l’edició?

Vostè té un producte, el qual podria ser la seva empresa o els productes que elabora. Aquell article acadèmic que espera enviar a una revista és un producte. També ho és la novel·la que està preparant per enviar a un agent o editor.

Imagini que agafa el producte amb el qual espera guanyar la seva fortuna, el fica en una vella capsa de sabates i el lligui amb un cordó vell. Qui voldria comprar-lo? Potser amb molta xerrada persuasiva podria aconseguir que algú obrís aquesta caixa de sabates i descobrís l’or que hi ha dins.

Però a Internet no es pot fer això. El llenguatge que utilitza és el seu embolcall. Potser el seu producte sigui or pur, però els lectors sí jutgen a un llibre per la seva portada. El més mínim error en la seva pàgina web, o aquest error ortogràfic a la primera pàgina de la seva obra mestra, envia als lectors el missatge que el producte que hi ha dins és defectuós.

Per això necessites un editor. Un editor corregeix i poleix el llenguatge per embolicar amb afecte el seu producte com si tractés d’una tela d’or, donant-li la presentació que es mereix.

A continuació, parlo de diversos tipus d’edició per a diferents fins.

Què fa un editor de textos?

Un editor de textos (copyeditor en anglès) és un ull extern professional que s’assegura que les teves paraules es dirigeixin als lectors amb claredat, tal com les vas imaginar. M’asseguro que els títols, el format i l’estil siguin coherents. Comprovo que l’estructura de les frases i els paràgrafs són correctes i corregeixo qualsevol error gramatical o d’un altre tipus. Puc suggerir alternatives a les paraules que es repeteixen, o comentar alguna incoherència en el text. En resum, ajudo a que el seu contingut brilli.

Està buscant a un editor o a uncorrector de textos?

Una vegada que el text ha estat corregit pel editorde textos (copyeditor) i maquetat, el corrector final (proofreader) detecta i corregeix qualsevol error que s’hagi escapat a el procés d’edició. El seu projecte pot beneficiar-se d’una edició de textos o correcció final – o d’ambdues.

Totes els canvis són reversibles

Utilitzo el sistema de control de canvis de Word perquè vostè, l’escriptor, tingui l’última paraula. També puc corregir en format PDF utilitzant les funcions de destacar i fer comentaris. O si prefereix les correccions en paper, utilitzo les marques de correcció de la British Standards Institution (BSI).

Què textos edito?

  • Ficció, des de contes fins a novel·les
  • No ficció, des de pamflets fins a llibres
  • Tesi acadèmiques, articles pendents de publicació acadèmica
  • Pàgines web i blocs empresarials i comercials
  • Fullets, guies i altres publicacions impreses
  • Qualsevol altre text que estigui preparant per a publicar.

Treballant amb escriptors

Cada vegada treballo més amb autors que estan preparats per publicar un llibre. Vol dirigir-se a un agent literari o a una editorial? Pensa utilitzar una plataforma com Create Space d’Amazon o Ingram Spark? Abans de triar qualsevol d’aquests camins, és essencial que el seu llibre sigui editat per un professional. Li presentaré un informe complet d’editor al finalitzar el primer pas d’edició.

Developmental editing

Puc oferir una edició de el copy (copyediting) com descric amunt o una edició més profunda d’autor (‘developmental editing’ en anglès). Vostè tria. Això últim vol dir que examino l’arc narratiu, el desenvolupament dels personatges, incloent-hi els antecedents del personatge (back story), l’ambientació, etc. Podria suggerir que tornessis a escriure o a reorganitzar certs capítols o seccions. Potser cal fusionar dos personatges, donar més protagonisme a un altre, retardar certa informació per augmentar el suspens o altres suggeriments.

Sòlids coneixements literaris

La meva llicenciatura és en Literatura amb honors, i tinc un postgrau en Literatures Comparades, també amb honors, així que baso la meva edició de ficció en coneixements sòlids. Vegi les meves credentials.

Treballo dins el seu pressupost

Mentre que una editorial gran pot encarregar diverses fases d’edició, des del desenvolupament fins a la correcció, molts escriptors independents no poden permetre’s. Depenent del seu projecte, podria beneficiar d’un o més pases d’edició. Estaré encantat d’fer-li un pressupost sense compromís.

Altres serveis editorials

Com que m’apassiona el món editorial, he ajudat a autors en aquestes àrees addicionals:

Maquetació

Un llibre professional requereix una maquetació professional: portada i contraportada ben dissenyades, marges ben ajustats, una tipografia de lletra adequat, molt espai en blanc, etc. Li presentaré un arxiu PDF correctament formatat i llest per a ser pujat al seu soci editorial.

Formateig dels llibres electrònics

Un ebook bé formatat destaca i és una experiència de lectura més còmoda. En lloc de confiar en el format automàtic de les grans plataformes de publicació, val la pena dedicar temps a formatar el seu ebook correctament.

Disseny de la portada

Els lectors sí que jutgen un llibre per la seva portada. Puc recomanar excel·lents dissenyadors de portades professionals per al seu projecte.

El portfolio de Poble-sec Books detalla els projectes en què he treballat, juntament amb les tasques específiques que he dut a terme. Feu clic a l’ISBN (International Standard Book Number) per anar a un enllaç extern.